Sfaturi utile
0

7 lucruri de știut înainte de a găti cu ghee

Ghee unt clarificat – o varietate de beneficii pentru sănătate

Ghee, cunoscut și sub numele de unt clarificat, este un ingredient esențial în bucătăria indiană și a câștigat popularitate în întreaga lume pentru beneficiile sale pentru sănătate și aroma sa bogată. Este folosit într-o varietate de feluri de mâncare și poate înlocui cu succes untul sau uleiul în multe rețete. Cu toate acestea, pentru cei care nu au folosit niciodată ghee înainte, există câteva lucruri importante de știut. Aici sunt 7 lucruri pe care trebuie să le știți înainte de a începe să gătiți.

1. Ce este Ghee?

Este un tip special de unt clarificat, obținut prin îndepărtarea apei și a laptelui solid din untul obișnuit. Procesul de clarificare îndepărtează impuritățile și face să fie potrivit pentru gătit la temperaturi ridicate, fără a se arde. Acest lucru îi conferă un punct de fumigare mai ridicat decât untul obișnuit, ceea ce îl face ideal pentru prăjire și săutare.

2. Aroma

Aare o aromă și un gust caracteristice, fiind adesea descris ca având o nuanță ușor nucă și un gust bogat și untos. Aroma sa poate varia în funcție de calitatea untului folosit pentru a-l prepara și de modul în care este produs. Untul clarifiat autentic are o aromă distinctă și este preferat pentru a oferi un gust autentic mâncărurilor indiene.

3. Beneficiile pentru Sănătate

Este apreciat pentru beneficiile sale pentru sănătate. Este o sursă bogată de grăsimi sănătoase, inclusiv grăsimi saturate și acizi grași esențiali. Este, de asemenea, lipsit de lactoză și proteine din lapte, ceea ce îl face potrivit pentru persoanele cu intoleranță la lactoză. Consumul moderat de ghee ajuta la controlul colesterolului și poate avea efecte antiinflamatorii.

4. Punctul de Fumegare

Un aspect important al untului este punctul său de fumegare ridicat, care se situează în jurul valorii de 250°C (482°F). Aceasta înseamnă că poate fi folosit pentru prăjire la temperaturi înalte fără a se descompune și a deveni nociv pentru sănătate. Este o alternativă excelentă la uleiurile vegetale pentru prăjire.

5. Stocare și Durată de Valabilitate

Are o durată de valabilitate lungă datorită procesului de clarificare care elimină apa și proteinele din unt. Pentru a-l păstra proaspăt, este important să-l depozitați într-un recipient sigilat și să-l feriți de lumină și căldură excesivă. Nu necesită refrigerare și poate fi păstrat la temperatura camerei timp de luni sau chiar ani.

6. Utilizări Culinare

Este fi folosit în multe feluri de mâncare. Este adesea folosit pentru săutarea legumelor, pregătirea curry-urilor sau prăjirea cărnii. De asemenea, poate fi adăugat în sosuri, orez sau chiar în cafea pentru un gust bogat. Puteți experimenta cu în rețetele dvs. preferate pentru a vedea cum îmbunătățește aroma și consistența.

7. Ghee vs. Unt

Deși ghee și untul sunt asemănătoare în multe privințe, există diferențe semnificative. Este lipsit de apă și proteine, ceea ce îl face mai concentrat și mai potrivit pentru gătit la temperaturi ridicate. De asemenea, are o aromă și un gust distincte care pot influența rezultatul final al felului de mâncare. În timp ce untul este potrivit pentru multe rețete, adaugă adesea o notă specială în mâncărurile preparate.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

+